Maak in 3 stappen een prikkelende beleeftuin!

Maak in 3 stappen een prikkelende beleeftuin!

 Een beleeftuin is een tuin waar het draait om beleven. Het prikkelt alle zintuigen door ruiken, voelen en proeven. Bent u benieuwd hoe u een prikkelende beleeftuin creëert? In dit blog vertellen wij u graag hoe u dit realiseert in drie stappen!

 

 

Wat is een beleeftuin?

 Een beleeftuin is dus een tuin waar het draait om beleven en het prikkelen van de zintuigen.

 In eerste instantie is de beleeftuin ontstaan voor bewoners van zorginstellingen die hersenschade zoals dementie hebben. De gedachte achter de beleeftuin is dat dit goed is voor het welzijn van de bewoners door de prikkeling van de zintuigen. Het ziekteproces vertraagt, botten worden sterker, het slaappatroon verbetert en er is minder medicatie nodig. Daarnaast is naar buiten gaan, frisse lucht en daglicht goed voor de gezondheid.

 Later bleek dat een beleeftuin voor meerdere doelgroepen kan worden toegepast. Bijvoorbeeld voor mensen met een beperking of mensen die herstellen in een ziekenhuis of zorginstelling. Tegenwoordig wordt een beleeftuin op diverse plekken toegepast.

 

 

Hoe creëert u een beleeftuin?

Wilt u ook een beleeftuin? Dat kan! De drie belangrijkste elementen van een beleeftuin zijn ruiken, voelen en proeven. Door een combinatie hiervan creëert u een tuin waarin genoeg te beleven valt.

  1. Ruiken

Bij ruiken draait het om het toevoegen van beplanting in de tuin met een sterke geur. Door het toevoegen van verschillende bloemen door de tuin heen, valt er genoeg te ruiken. Of maak een heel bloemenveld met diverse soorten bloemen.

 Naast bloemen kunt u ook kruiden in de tuin plaatsen of een kruidentuin maken. Veel kruiden hebben een sterke geur. Dit past erg goed in een beleeftuin.

  1. Voelen

 De beste en leukste manier om het zintuig voelen te beleven zijn dieren. Door aaibare dieren in de tuin te houden voegt dit een extra belevenis toe. Denk hierbij aan katten, konijnen of geitjes.

  1. Proeven

 Proeven draait natuurlijk om eten! Met een moestuin en/of een kas kunt u verschillende eetbare gewassen kweken. Denk aan kruiden, verschillende soorten fruit en groenten. 

Wilt u ook een beleeftuin creëren? Wij denken graag met u mee. Bekijk onze eerdere projecten of neem contact met ons op.

Dijkman garanties

De perfecte oplossing

+

Flexibele productgarantie

3D ontwerp op maat

Sterk door partnerships

Kwaliteit en vakwerk

N

Zekerheid en service

Neem contact op

en maak vrijblijvend kennis met onze adviseurs.

0181 – 402 816

Bereikbaar op werkdagen tussen 8:00 – 17:00

info@hoveniersbedrijfdijkman.nl

Op werkdagen binnen 8 uur een antwoord