Beplantingsplan: Het fundament van uw tuin!

‘Een goede voorbereiding is het halve werk.’ Toch komt het vaak voor dat u uit onwetendheid of uit enthousiasme zonder een uitgedacht plan aan de slag gaat in uw tuin. Dit kan resulteren in een teleurstelling. Iedereen maakt fouten. En fouten maken mag! Maar misschien is dan uw vraag wel: wat kan ik nu fout doen in mijn tuin? Hoewel de natuur zichzelf vaak wel weer herstelt, kan uw tuin u soms behoorlijk irriteren, omdat het resultaat na hard werken in uw tuin niet geworden is wat u ervan verwachtte. Begin daarom bij een nieuwe tuin of een tuinrenovatie bij het begin: een tuinontwerp met een uitgedacht beplantingsplan (inclusief een plan met de juiste (sfeer)verlichting). Een beplantingsplan is minder eenvoudig dan het lijkt, al is het mogelijk om zelf een beplantingsplan te maken met de juiste (planten)kennis. In deze blog vertellen wij u graag aan de hand van onze praktijkervaring waar ons beplantingsplan op maat aan voldoet:

Het hele jaar kleurrijk 

Een jaar heeft vier seizoenen, met elk haar unieke kenmerken. De juiste keuze van vaste planten geeft het hele jaar door kleur aan uw tuin, van vroeg in de lente tot laat in de herfst, waarbij er zelfs planten zijn die in de winter bloeien! Met de juiste beplanting is het altijd feest in uw tuin! De juiste combinaties van planten geeft uw tuin meerdere keren per jaar een volledig ander beeld qua kleur en structuur.
Eenheid is de bron 
Een tuin is één geheel, die moet passen bij uw stijl en smaak. Er moet daarom gekozen worden voor een bepaald sfeerbeeld in het beplantingsplan. Kiest u voor strak, modern of gezellig of kiest u toch voor een Mediterrane stijl? Daarnaast moet er binnen uw tuin de juiste verhouding zijn tussen verharding en groen, gemiddeld is dit ongeveer 1/3 om 2/3. Echter kan per tuin(stijl) nogal verschillen. Om dit te realiseren is een beplantingsplan nodig om de juiste verhouding en de juiste sfeer in uw tuin te creëren. Elke tuin heeft haar eigen kenmerken. Maar ook elke plant en elke boom heeft haar eigen unieke kenmerken. Daarom is het belangrijk om te kijken welke beplanting in combinatie met elkaar toegepast kan worden. Verder moet met veel factoren rekening gehouden worden in een beplantingsplan. Denk hierbij aan de bodem, het klimaat, de seizoenen, gelaagdheid, (sterke) soorten, veilige soorten en onderhoud. Al deze factoren moeten in evenwicht zijn en volledig bij u passen.De goede keuze 
Het klinkt heel eenvoudig, maar de meest gemaakte fout in een beplantingsplan is het plaatsen van de planten op een verkeerde plek. Gras hoort bijvoorbeeld niet in de schaduw en prairieplanten groeien slecht in harde (Betuwse) kleigrond. Bovendien is de juiste plantenkeuze lastig: ‘Een groep internationale wetenschappers heeft een lijst gepubliceerd met 149 schadelijke exotische planten en dieren in Europa. Volgens de onderzoekers moeten deze soorten verboden worden. Een aantal van deze soorten wordt ook in tuincentra verkocht.’ Deze planten kunnen tot problemen leiden, omdat ze erg kunnen woekeren of omdat ze vreemde ziekten meebrengen. Let daarom goed op bij de keuze van de planten in uw tuin. Hierbij gaat onze voorkeur uit naar lokale planten. Deze soorten zijn gewend aan de Nederlandse weersomstandigheden en zijn hier beter tegen bestand, wat ook weer leidt tot minder onderhoud. 
Toekomstgericht plan 
Met een goed beplantingsplan kunt u langer genieten van de planten in uw tuin. Uw tuin moet niet alleen het eerste en het tweede jaar mooi zijn, maar moet op lange termijn schoonheid bieden. Met de juiste kennis van planten kiest u voor planten die in alle omstandigheden passen en overleven. Een tuin waar planten, dieren en vooral u zich jaren thuis voelen. Tegelijkertijd levert u dit een kostenbesparing op, want naast snoeien en bijsturen van uw beplanting hoeft u niet om de twee jaar uw tuin volledig op te knappen. Ten slotte is een op maat geworden tuin pas na een aantal jaar ‘volwassen’. Het volledige resultaat is daardoor niet gelijk zichtbaar. Zonder een gedegen beplantingsplan is het vereiste onderhoud aan uw tuin lastig in te schatten. Een beplantingsplan voor de toekomst zorgt ervoor dat de investering in uw tuin ook op de lange termijn de moeite waard is. 
Persoonlijke tuin 
Een tuin kunt u zien als een buitenkamer, die ingericht moet worden naar uw persoonlijke smaak. Daarom is het belangrijk om planten te kiezen die voldoen aan uw persoonlijke wensen en eisen. Denk hierbij aan de hoogte, de vorm (een bol, een kegel, breed of smal), de bloeikleur, de bloeitijd, de vrucht (de kleur, eetbaarheid) en de stam (doornen, gedraaid) van planten, bomen en struiken. Wij brengen uw ideeën samen met onze creativiteit tot uw persoonlijke droomtuin!Wat zijn de kosten van een beplantingsplan? 
Een zeer logische vraag, die wij vaak krijgen. Maar het liefst komen wij eerst bij u langs om te horen wat uw wensen, eisen en budget is om de mogelijkheden in te schatten. Op basis hiervan kunnen wij een inspirerend en verassend 2D en 3D tuinontwerp schetsen. De aanleg of een renovatie van uw tuin kost nu eenmaal geld. Dit bedrag wordt vaak onderschat. Maak daarom van tevoren een begroting waarbij wij u adviseren niet te bezuinigen op kwaliteit en voer hierbij eventueel de aanleg of de renovatie van uw tuin in stappen uit. Nieuwsgierig geworden naar de mogelijkheden voor uw tuin? Neem vrijblijvend contact met

Dijkman garanties

De perfecte oplossing

+

Flexibele productgarantie

3D ontwerp op maat

Sterk door partnerships

Kwaliteit en vakwerk

N

Zekerheid en service

Neem contact op

en maak vrijblijvend kennis met onze adviseurs.

0181 – 402 816

Bereikbaar op werkdagen tussen 8:00 – 17:00

info@hoveniersbedrijfdijkman.nl

Op werkdagen binnen 8 uur een antwoord